Waar is de jeugd mee bezig: Johan Draaistra

 Ik ben Jan Johan Draaistra, 22 jaar, en studeer Graphic and Interaction Design, derde jaars aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Maar hoe ben ik hier terecht gekomen en waarom? En wat houdt dit eigenlijk in?

Voordat ik deze opleiding ben begonnen heb ik Mediavormgeving (MBO) gedaan aan de Friese Poort in Drachten. Bij toeval kwam ik deze opleiding tegen tijdens een open dag. Eerst wou ik bij de marine waar ik ook een open dag van had bezocht, maar dit leek mij vele malen leuker.

Van jongs af aan ben ik altijd al aan het tekenen geweest en toen we vroeger een computer kregen met zo’n grote toeter erachter, was ik uren achter elkaar bezig met plaatjes zoeken en dan ging ik die plaatjes met een fotoprogrammaatje bewerken.

Op de opleiding Mediavormgeving waren we voornamelijk bezig met het maken van films, posters, websites, animaties, logo’s voor bedrijven en advertenties. Na een tijdje moesten we een richting kiezen en toen heb ik voor Grafische vormgeving gekozen. In deze richting kregen we les in het maken van identiteiten voor bedrijven en drukwerk.

In het tweede en derde jaar moesten we dit in praktijk brengen en toen heb ik op mijn achttiende een halfjaar op Malta gewoond. De eerste weken waren super spannend, en ik dacht bij mezelf wat heb ik mijzelf nou weer aangedaan. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen.

Ik liep stage bij een internationaal reclamebureau dat advertenties maakt voor de luxe industrie. We waren bijvoorbeeld bezig met reclamecampagnes voor de Volvo Boat Ocean Race en een bedrijf dat Private Jets verhuurde. Naast de stage mocht ik ook niet klagen.

In februari konden we al op het strand liggen en zwemmen in de helder blauwe zee! Na twee weken had ik contact gelegd met een aantal Nederlanders en vervolgens waren we met een club van vijftien Nederlanders, Spanjaarden en Russen. Samen gingen we vaak uit, ik  woonde op kruipafstand van het uitgaansgebied, dus dat was zeker makkelijk. In de vrije dagen ging ik rondtrekken en dorpjes bezoeken, dit was vooral met vrienden of familieleden die langskwamen. Malta is ongeveer even groot als Texel dus in een halfjaar heb ik alles wel kunnen zien!

In het derde jaar van deze opleiding heb ik nog stage gelopen in Groningen bij Studio Plakband, waar ik samen met een andere stagiaire en de oprichters ludieke reclamecampagnes bedacht. We werkten  voornamelijk voor de gemeente Groningen. Uiteindelijk mocht ik voor de Werkman-expositie (kunstenaar en graficus) in het museum hun expositie ontwerpen, dat vond ik de leukste opdracht tot nu toe. Wat vooral spannend was: ik mocht mijn werk presenteren aan de curator van het museum!

Nadat ik klaar was met stage heb ik toelating gedaan voor de kunstacademie, hiervoor moest je een portfolio meenemen van je beste werk en een aantal thuisopdrachten doen. Vervolgens moest je over jezelf vertellen en waarom je hier graag wilt studeren en je moet goed kunnen praten over je werk. Toen dat allemaal achter de rug was ben ik (gelukkig) toegelaten! In het eerste jaar hadden we elke zes weken een andere richting. We hebben les gehad in Film, Product ontwerp, Interieur, Illustratie en Grafisch.

Wat ik vooral tof vind is dat je in een internationale klas komt met veel verschillende nationaliteiten en iedereen heeft weer een andere kijk op dingen omdat de cultuur soms erg verschilt. Bijvoorbeeld de uitwisselingsstudenten uit China tekenen heel anders dan Westerse mensen. We hadden ook klassieke vakken zoals (naakt)model tekenen en kunstgeschiedenis. In het tweede jaar heb ik grafisch (Graphic and Interaction Design) gekozen, omdat ik dat toch het meest leuk vind. Hierin gaat het eigenlijk over het helder brengen van de boodschap en toch moet het ook aansluiten op de doelgroep.

We pakken veel maatschappelijke onderwerpen aan, waar je uiteindelijk je eigen draai aan kan geven, dingen die je opvallen in het dagelijks leven. Dit zijn persoonlijke projecten die je zelf mag bedenken. Zo heb ik vorig jaar mijn project gedaan over dat we leven in een cultuur waarin een mobiel onmisbaar is en dat we steeds minder sociale contacten leggen.

Ook wordt er van je verwacht dat je in je eigen stijl gaat ontwerpen.

Momenteel ben ik bezig met een project over eenzaamheid onder ouderen, hiervoor heb ik mijn beppe geïnterviewd omdat die dit onderwerp in haar nabije omgeving ziet.

In de school hebben we werkplaatsen waar je kan metaalbewerken, houtbewerken, en drukwerkplaatsen en een doka. Deze werkplaatsen kan je gebruiken voor je projecten. Ik ben zelf vaak te vinden in de zeefdrukwerkplaats, waar je je eigen zeef kan maken.

Hierdoor kun je op elk materiaal en grootformaat drukken.

We hebben ook les in typografie wat eigenlijk het vormgeven van tekst is. Sinds vorig jaar geef ik workshops handletteren in de bibliotheek van Beilen, superleuk om te doen!

Samen met een klasgenoot ben ik bezig met een tijdschrift voor de Hanzehogeschool waar we samen met illustratoren een boekwerk van maken. Het meeste plezier haal ik uit boeken maken.

Dit jaar moest men een eigen portfolio samenstellen en vervolgens een stage zoeken bij een grafisch ontwerper of een reclamebureau.

Dus ben ik met een map vol eigen werk naar Den Haag afgereisd om te solliciteren voor een stage. Ik had niet gedacht dat ik het zou worden maar het is gelukt! Per februari ga ik stage lopen bij Studio Renate Boere. Zij ontwerpen o.a. veel boekwerken voor culturele instanties.

Als ik mijn studie heb afgerond wil ik graag samen met een klasgenoot een ontwerpstudio oprichten of eerst nog een master doen.

Ik woon op kamers in Groningen en dat bevalt goed! Samen met een klasgenoot zit ik in een studentenhuis met nog een andere jongen.

Elke donderdagavond komen we bijeen op school waar de metaalleraar eten maakt voor de hele school. Kosten: één euro p.p. Uitgaan in de stad Groningen doe ik ook geregeld. Samen met vrienden bezoek ik meestal dezelfde clubs of cafeetjes waar je goed kan dansen of muziek luisteren. Verder vind ik het leuk om te fotograferen en musea te bezoeken. Ik hoop dat jullie hierdoor een beetje weten waar ik mee bezig ben en misschien tot kijk!

Jan Johan