Startzondag

Elk jaar is er aan het begin van het nieuwe seizoen een startzondag. In dat weekend worden er activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Er is een startdienst met een speciaal thema.

Startzondag 19 september 2021

Kijk hier voor de terugblik

en leden kunnen de foto’s op de ledenpagina bekijken.

Het Thema is: Van U is de toekomst.

Scriba René de Reuver licht in een interview het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ toe.

“Ons voortbestaan, als individu, als kerk, als samenleving, als aarde hangt niet van onszelf af. Natuurlijk zetten we ons ervoor in. Maar in het besef dat het ons gegeven moet worden: de kracht en de creativiteit om ons in te zetten, de moed om te veranderen wat we kunnen, de wijsheid om te accepteren wat we nu niet kunnen veranderen én het vertrouwen dat eens alles goed zal komen.”

We starten het seizoen dan ook met creatieve workshops, die ons laten nadenken over de toekomst. Na de dienst is er koffiedrinken en kan iedereen zelf invulling geven aan zijn programma voor de Startzondag. De centrale plek is het Ontmoetingsplein met spelletjes. Verder is er een lunch buffet, een doorlopend filmhuis een natuurproject en een QR-wandeltocht ‘Time travel to the future’.
Iedereen is welkom, er is genoeg te doen voor jong en oud.

Programma

Er is voor iedereen wat te doen, hou je van zingen of ben je creatief? Wil je een spel spelen of juist anders actief bezig zijn? Hou je van wandelen of ben je een danstype het is allemaal geregeld!  Maar je kunt ook gewoon gezellig langs komen om aan te moedigen, even wat te drinken, te eten en een film bekijken. 

 • 10:00 uur : Kerkdienst met aansluitend koffiedrinken ( + oranjekoek)
 • 11:30 uur. : Filmhuis met een doorlopende voorstelling van 15 minuten

Op het plein bij de Librije

 • 11:30 uur : Activiteiten op het ‘Ontmoetingsplein’  
  • Boerengolf op het grasveld naast de school
  • Oud-Hollandse spelen en levend ganzenbord in een bijbelse context
  • QR wandeling van 2,5 km voor Jong en Oud, starttijd is
  • Natuur projec
 • 11:30 uur : Workshops
  • 11:30 uur Drama in de kerk, Schilderen bij de Librije
  • 13:00 uur Dans bij de Librije

van 12:00 tot 14:00 uur : doorlopend lunch buffet + BBQ

Kerkdienst: van U is de toekomst

In wat voor toekomst zullen onze kleinkinderen geboren worden? In wat voor wereld, met wat voor kerk? Op Startzondag beginnen we met een gebed: ‘Uw Koninkrijk kome’. We zien uit naar Gods toekomst, we verlangen en verwachten, we hopen en bidden. Het gebed maakt duidelijk dat de toekomst, ook die van de kerk, niet ‘maakbaar’ is.

Er is geen kinderdienst, maar voor de kinderen ligt er iets klaar om tijdens de dienst te doen. 

Workshops

 • Drama.
  • Breng Bijbelse verhalen tot leven doormiddel van spel. Bij deze drama workshop gaan we bezig met pantomime. Hierbij worden gebaren, mimiek en lichaamstaal gebruikt om verhalen aan elkaar over te brengen. Het is een workshop geschikt voor jong en oud. Lijkt het je leuk om hier creatief mee aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor de workshop.
 • Dans.
  • Als je houdt van vrolijke muziek en lekker bewegen, geef je dan op voor de dansworkshop. We gaan een leuke dans leren die geschikt is voor alle leeftijden en elk dansniveau. Dus heb je losse heupjes en enigszins ritmegevoel (of heb je gewoon zin in gezelligheid) dan dan lekker met ons mee.
 • Schilderen.
  • Leef je uit met verf, voor jong en oud! Schilder de kerk van de toekomst.

Aanmelden voor de workshops kan via dit formulier: Aanmelden workshops

Je meldt je aan per persoon, of als gezin/huishouden. Zijn er binnen het gezin verschillende voorkeuren, dan kun je het formulier nogmaals invullen, zodat alle verschillende voorkeuren bij ons bekend zijn. Je hoeft je alleen aan te melden voor de workshops. Iedereen is welkom bij bij de overige activiteiten zoals het Ontmoetingsplein, de spelletjes, de QR-wandeling en de lunch. We houden gedurende de activiteiten de geldende coronarichtlijnen aan. Je houdt voldoende afstand en blijft thuis  bij klachten.

QR wandeling: Travel to the future

Ga op reis naar de toekomst en ontdek welke invloed jij op de toekomst hebt! 
De start is op het plein van de Librije. Daar vind je de 1e QR-code met opdracht, instructies voor onderweg en de locatie van de volgende QR-code. De QR-wandeltocht is 2,5 kilometer lang. Je eindigt weer op het plein van de Librije en krijgt een passend presentje mee. 
Iedereen kan meedoen; je hoeft je niet aan te melden. 

Filmhuis 

In het ‘filmhuis’ worden twee films van Anton Stoelwinder getoond: ‘Arm en Rijk in Opsterland’  & ‘Esther’ 
Je kunt gewoon binnenlopen. De films worden elke 15 min herhaald. Bijzonder historisch materiaal!

Arm en Rijk in Opsterland

Arm en rijk, twee verschillende werelden, die in de Opsterlandse geschiedenis dicht bij elkaar liggen. Adellijke en patricische grootgrondbezitters in Beetsterzwaag woonden slechts enkele kilometers verwijderd van de arme veenarbeiders.

*De film “Esther” van Anton Stoelwinder

Vanaf 1733 ontstaat er in Gorredijk een levendige en welvarende Joodse gemeenschap met een eigen synagoge en een eigen begraafplaats.
De Tweede Wereldoorlog maakt een definitief einde aan deze gemeenschap, maar Museum Opsterlân blijft deze geschiedenis vertellen. Onder andere in een
film met het indrukwekkende levensverhaal van het jonge meisje Esther Colthof.

Natuurproject

Bij dit project gaan we kunst maken van en in de natuur. We werken met materiaal die daar voorhanden zijn. Loop even langs. We werken vanuit ons hart aan een hart dat moet gaan groeien. De toekomst zal leren of er iets van opkomt…. dat hebben wij niet in de hand.

Een beter lot voor Syrië

Uitzichtloos en rampzalig. Dat is nog altijd hoe je de situatie op veel plekken in Syrië kunt omschrijven. En nog steeds probeert de kerk mensen zo goed en zo kwaad als dat lukt te helpen. Tijdens de Startzondag kun je bijdragen aan de toekomst van mensen in Syrië.
Voor 1 euro kun je een envelop trekken. Zit er een nummer in de envelop dan heb je prijs. Er zijn prachtige prijzen te winnen voor jong en oud!

Aankondiging-Startzondag-2021-Def

Terugblik 2020

Het thema van de Startzondag 2020 was “Het goede leven”. De aansluitend op de dienst was er een beleefroute voor iedereen. Kijk hier terug op het programma van 20 september 2020.