Ron’s blog: Linkse Actiegroep

Ik denk er over om een linkse actiegroep te beginnen.              

We moeten opstaan tegen het onrecht. Linkse mensen worden gediscrimineerd! Rechts is in de meerderheid, dus het is zaak om te strijden voor gelijke rechten.

Ik ben zelf namelijk links. Altijd geweest.

Linkshandig, bedoel ik. Niet handig, wel links.

Toen ik als jongetje in de schoolbank zat, met in die bank rechts een inktpotje met schuifje, werd ik min of meer gedwongen om met rechts te schrijven. Want met die onhandige kroontjespen zat je linkshandig jezelf voortdurend te bevlekken. Je schriftje zat vol met vegen en je (linker)hand vol blauwe inktplekken. Dus probeerde ik het braaf met rechts. Maar toen de balpen werd ingevoerd, was dat meteen over en schreef ik weer met mijn linkerhand.

        Linkse mensen behoren tot een minderheidsgroepering. Alles in onze maatschappij is ingesteld op rechtse mensen. Voorbeelden te over.

Krijg ik koffie gepresenteerd in een kopje met mooi motief op de voorkant. Maar voor mij geen mooie voorkant, ik zit tegen de lege achterkant aan te kijken, omdat dat kopje nu eenmaal niet voor linkshandigen bedoeld is.

Wat een vervelend knippende schaar! Tja, dat is omdat scharen gemaakt zijn voor de rechtse meerderheid. En zo kan ik nog wel even doorgaan: blikopeners, dunschillers, het knopje van de boormachine die met je rechterduim aan en uit gedaan moet worden…

En niet te vergeten: de computermuis. Standaard voor rechtshandigen. Het word je gewoon opgedrongen!

Daar moeten we tegen protesteren. Een sit-in organiseren. Ik weet al een goede plek : het Rechtshuis in Helmond.

        Ik vraag me wel eens af: heeft mijn linkshandigheid er aan bijgedragen dat ik theologie ben gaan studeren? Want toen kon ik Hebreeuws leren. Dat moet van rechts naar links gelezen worden in plaats van andersom, zoals in het Nederlands.

Maar buiten dat, dat moet ik toegeven: elke nadeel hep ook z’n voordeel.

Doordat linkse mensen toch dingen ‘rechts’ moeten doen hebben hun hersenen eigenlijk een functie opgedrongen gekregen in de ‘verkeerde’ helft. Ze hebben aan de andere kant dus nog ruimte over. Als ze dat op een goede manier kunnen opvullen, het zit er anders toch maar niks te doen, dan kunnen ze van hun handicap hun voordeel maken.

Naast het oprichten van die actiegroep – daar denk ik nog even over na – troost ik me dan maar met de gedachte dat linkse mensen daarom wel eens intelligenter zouden kunnen zijn dan rechtse mensen.

Daar moet nog eens onderzoek naar worden gedaan.

Misschien iets voor na mijn emeritaat.