Waar is onze jeugd mee bezig: Fenna Visser

La vie d’une étudiante: Fenna Visser  –  20 jaar

Bonjour tout le monde!

Deze keer mag ik vertellen hoe het mij vergaat. Ik ben ondertussen al twee en een half jaar een inwoner van Utrecht en zit middenin het studentenleven. Na gewisseld te zijn van studie, studeer ik sinds vorig jaar Franse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Dit bevalt me heel goed en ik vind het heel interessant!

Ik ben altijd al een talenmens geweest en heb het gevoel dat ik nu eindelijk op mijn plek zit. Vorig jaar waren de vakken vooral gericht op taalverwerving: woordenschat en grammatica. Daarnaast werd er een algemene basis gelegd van de geschiedenis en literatuur en kregen we een introductie van taalkunde.

Dit jaar heb ik als verdiepingspakket de literatuurkant gekozen om de cultuur van Frankrijk nog beter te leren kennen.

Alle colleges en de stof zijn al sinds blok 1 van het eerste jaar in het Frans en dit helpt natuurlijk enorm voor je ontwikkeling: je luistert, presenteert en doet mee aan discussies in het Frans.

Ik ga volgend jaar zelfs een buitenlands avontuur aan: ik wil graag een half jaar studeren in Frankrijk, het liefst aan de Sorbonne in Parijs.

Hier kun je een half jaar vakken van de bachelor Geschiedenis doen, in het Frans natuurlijk. Dit lijkt me heel interessant, want naast taalkennis leer je ook meer over het wereldbeeld van de Fransen.

Ik hoor in februari of ik voor deze universiteit ben geselecteerd.

Hoe dan ook ga ik ergens in Frankrijk studeren om de Franse taal en cultuur van dichtbij te ervaren. Ik weet nog niet welke master ik wil doen, maar ik probeer allerlei soorten vakken uit om daar achter te komen en hopelijk helpt deze buitenlandervaring me ook op weg.

Tijdens mijn studie doe ik ook aan sport: ik ben lid van de studentenschaatsvereniging, genaamd Softijs, sinds ik in Utrecht woon. Dit is echt een hele leuke toevoeging: ik heb de meeste van mijn goede vrienden bij deze vereniging gemaakt. Je traint samen, maar er worden ook heel veel leuke activiteiten georganiseerd.

Zo maak je heel makkelijk contact.

Verder werk ik op de dinsdagavond als serveerster en barvrouw bij een poolcentrum. Dat is echt heel leuk, het voelt soms niet eens als werk. Ook worden je skills in poolen een stukje beter dan eerst. En het scheelt natuurlijk weer in de financiën!

Ik woon ook al sinds het begin in hetzelfde studentenhuis: we wonen met 20 personen op een verdieping en we hebben drie katten. Dit lijkt heel claustrofobisch, maar dat valt reuze mee: iedereen heeft een grote eigen kamer. Het gebouw was vroeger een kantorenpand van de gemeente Utrecht en is door een woonorganisatie omgebouwd tot een studentencomplex. Met zoveel huisgenoten is er altijd wel iets te doen en kun je bijna altijd wel samen eten met iemand als je dat wilt.