De Protestantse Gemeente van de Ontmoetingskerk behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland maakt deel uit van de classis Fryslân. Binnen de eigen regio maakt de Ontmoetingskerk Gorredijk onderdeel uit van de Raad van Kerken Gorredijk. Kijk voor meer informatie op de website van de Raad van Kerken Gorredijk.

Uitgangspunt voor onze gemeente is:

Wij willen een gemeente zijn van Jezus Christus die tijd neemt voor God en die tijd overhoudt voor mensen.

De gemeente wil een plek zijn voor geestelijke groei, waar God wordt verstaand als Liefde en Vrijheid, waar lessen voor het leven worden geleerd, waar een positieve houding wordt ontwikkeld door eerlijk met elkaar om te gaan en vreugde en verdriet te delen, waar trouw wordt geoefend en vriendschappen aangegaan, waar de beschadigde wordt geheeld, waar de rusteloze vrede kan vinden en de hulpeloze hulp, waar gewerkt wordt aan een leefbare toekomst voor deze wereld, waar moed wordt verzameld om het kwaad te weerstaan, waar deze waarheid aanbeden wordt: Jezus Christus is Heer.

Leden van de gemeente wonen behalve in Gorredijk ook in Hemrik, Jonkerslân, Jubbega, Langezwaag, Lippenhuizen, Wijnjewoude en Terwispel. De kerkdiensten worden gehouden in de Ontmoetingskerk aan de Schansburg 3 in Gorredijk. Ook wordt er een enkele keer een dienst gehouden in de Piterkerk te Lippenhuizen.

Informatiebronnen van de Ontmoetingskerk zijn:

  • De Lichtbron: het kerkblad dat acht keer per jaar verschijnt
  • Website: www.ontmoetingskerkgorredijk.nl
  • Nieuwsbrieven: de wekelijkse e-mail nieuwsbrief en de papieren versie
  • De Informatiegids 2024-25
  • Het informatiebord naast de ingang van de kerk

De kerkenraad

De kerkenraad heeft tot taak de gemeente te bepalen bij de roeping van Christus, zoals verwoord in de Verklaring van Doel en Opdracht. De kerkenraad bestaat uit ouderlingen met een pastorale taak, ouderlingen met een speciale taak, ouderling kerkrentmeesters en uit diakenen en de predikant. De ambtsdragers worden door de kerkenraad benoemd op voordracht van de gemeente. De kerkenraad kiest uit zijn midden een voorzitter. Om als gemeente en kerkenraad met elkaar in gesprek te komen en te blijven en om de onderlinge band te versterken, wordt er jaarlijks tenminste één gemeenteavond gehouden.

Het moderamen

Het moderamen is te beschouwen als het dagelijks bestuur. Het bestaat uit de voorzitter van de kerkenraad, de scriba en de predikant. Het moderamen komt bijeen als de actualiteit dat vereist.

Het breed moderamen

Het breed moderamen wordt gevormd door de voorzitter van de kerkenraad, de scriba, de voorzitter van het college van kerkrentmeesters en van het college van diakenen, een jeugdouderling, ouderling vieringen en de predikant. Het breed moderamen stelt de agenda op voor de kerkenraadsvergadering, doet voorstellen aan de kerkenraad en is gemandateerd voor het nemen van beslissingen bij dringende situaties. Het breed moderamen vergadert in principe elke tweede dinsdag van de maand.

Het scribaat

De scriba fungeert als aanspreekpunt voor de kerkenraad. Het scribaat kent voorbereidende, uitvoerende en coördinerende aspecten.

Lang beraad

Eenmaal in de twee jaar gaat de kerkenraad een etmaal in beraad om zich te bezinnen op haar taak. De teamgeest binnen de kerkenraad wordt hierdoor bevorderd.