Ron’s blog

Regelmatig schrijft ds. Ron Lafeber een blog over een actueel onderwerp of iets dat hem bezig houdt en hij met ons wil delen.

 • Ron’s blog: IJspret

  Corona is het meest uitgesproken en meest gelezen woord van de afgelopen maanden. Met steeds meer discussies over wat wèl moet/mag en wat niet.

  Volgens het OMT en het kabinet zijn maatregelen noodzakelijk en volgens anderen zijn die maatregelen volstrekt overbodig of op z’n minst buitenproportioneel. En velen mokken en morren dat er van alles niks kan. Daar kwam als laatste druppel de avondklok nog boven op. Inperking van de vrijheid!  Wat het natuurlijk ook is. Alleen, de maatregelen zijn natuurlijk niet voor niets. Men hoopt hiermee het virus een beetje in bedwang te kunnen houden. Maar we horen ook van mensen die zich opgesloten voelen en er neerslachtig van worden. Niks te mogen, niks te kunnen.

  Het weer werkte ook niet mee. Een aantal graden boven nul. Bewolkt, grauw, grijs, regenachtig. ‘Buiten’ zag er uit zoals men zich van binnen voelde. Maar zie…dan ineens code rood ! Sneeuwstormen ! Temperaturen ver onder nul !

  Domme, onwetende hollanders beginnen gelijk over een elfstedentocht, maar de friezen weten wel beter. Maar er kan geschaatst worden ! Onder een héérlijk zonnetje met strakblauwe luchten. Massaal schiet Nederland uit de depressie en gaat het ijs op. Bijna een week lang was corona uit ieders gedachten. Bijna een week lang genieten en plezier maken. Maar na een week verdween mèt de kou ook alle vrolijkheid weer, als sneeuw voor de zon.

  Iis is samar ek wer wetter” wist Gurbe Douwstra al.

  En de coronadiscussies werden weer in alle hevigheid hervat. Tot voor de rechtbank. Er was nog wel één troost : de temperaturen namen even lente-proporties aan. En daar werden we dan wel weer een beetje vrolijk van.

  Corona zal voorlopig nog wel blijven, helaas. De maatregelen ook. Het vaccineren gaat langzaam maar zeker door. En dat lente-gevoel moeten we dus ook maar een beetje zien vast te houden. En daarmee moed en hoop.

  Prediker zei het al : “het licht is een genot. Wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien”.

  Wijze woorden van wijs man. Ook voor corona-tijd.

                 Ron

 • Ron’s blog: Goedgelovig of goed gelovig ?

  In de tijd dat ik nu predikant ben heb ik de kerkgang langzaam maar zeker zien afnemen. Steeds meer werd het geloof gezien als iets achterhaalds. Geloven in de God van de bijbel werd gezien als kinderlijk, kinderachtig.

  Geloven dat God Schepper is van hemel en aarde ? Dan was je toch wel erg goedgelovig. Want : de wetenschap dan ?

  Volgens mij kunnen wetenschap en geloof best samen gaan, maar dat terzijde.

  Kwam er iets voor in de plaats voor mijn kinderachtige geloof?  Jaha, men ging geloven in de helende kracht van allerlei stenen, men geloofde in de voorspelling van tarotkaarten, e.d.  Ja, dat is een stuk volwassener, dacht ik dan.

  Maar zie! Het kan altijd nog gekker. We horen in deze tijd van allerlei complottheorieën. Geloof het NOS-journaal en de kranten niet, want zij zetten ons iedere dag nep-nieuws voor en proberen ons op deze manier te manipuleren. De straling van de 5G-masten veroorzaken corona ! Supermarkten verkopen ons geen voedsel maar ‘gemanipuleerde rotzooi’. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

  Er is een anonieme bron Qanon, die allerlei idiote theorieën de wereld in slingert. Letterlijk te gek voor woorden. Maar hele volksstammen geloven er in. De elite, de politieke leiders houden er een internationaal pedofielennetwerk op na. Als je je laat vaccineren kreeg je een chip van Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, ingespoten zodat hij precies weet waar jij bent en wat jij doet. Een chip van – op z’n kleinst – 1×1 mm, door een naald met een diameter van 0,4-0,5 mm. Knap, hè?, die Bill.

  Wie is er nou goedgelovig? En je zou er heel hard om moeten lachen als het niet zo gevaarlijk was. Mensen geloven de feiten niet meer, vinden dus ook dat ze die naast zich neer kunnen leggen en zich daar niet aan hoeven te houden.

  Ik wil dan toch liever vasthouden aan die God die hemel en aarde geschapen heeft en trouw is aan Zijn mensen.

  En zelf proberen goed gelovig te zijn.

                                                                                   Ron

 • Ron’s blog: De voorbeeld-mol

  In de bijbel worden dieren de mens wel eens ten voorbeeld gesteld.

  Bijvoorbeeld in Spreuken 6, ver 6 : de luie mens kan een voorbeeld nemen aan de mieren, die altijd ijverig zijn, altijd werken in de zomer om voorraden aan te leggen zodat ze de winter door kunnen komen.

  Misschien moeten wij in deze corona-tijden ook een voorbeeld nemen aan sommige dieren. Want steeds weer blijkt er een groep mensen te zijn die al die maatregelen maar niks vindt en zich er dan ook niet aan houdt. Nu heb ik het niet over de mensen die wel eens een ‘Grapperhausje’ uithalen : die onnadenkend en onbedoeld de corona-regels niet volgen, nee, mensen die zich willens en wetens de regels aan hun laars lappen.

  Eerdere jaren schreef ik in het kerkblad over de mollen in mijn tuin. Eén molshoop vind ik niet zo erg, twee ook nog niet, maar als je geen maatregelen neemt ziet je tuin er binnen de kortste keren uit als een maanlandschap. Was mijn ervaring. Daarom ben ik de afgelopen twee jaar, vooral met hulp van buiten, (maar wel bìnnen onze gemeente) met succes de strijd aangegaan : de mollen waren verdwenen. De tuin was mol-vrij.

  Maar dit jaar, begin maart, wat zag ik achter in de tuin : een molshoop ! 

  Nee, hè ? dacht ik, niet weer ! Moet ik wéér de strijd aangaan.

  Maar toen brak corona uit……..het land ging in lockdown. En sindsdien heb ik geen molshoop meer gezien, geen mol is meer aan de oppervlakte verschenen.

  Is dat niet frappant ?

  Daarom, vrij naar Spreuken 6, vers 6 :

  ga naar de mollen, onwillige nederlander, kijk wat zij doen en word wijs”

  zelfs de mol houdt zich aan de anderhalve meter !

                                                                                                   Ron