Ron’s blog

Regelmatig schrijft ds. Ron Lafeber een blog over een actueel onderwerp of iets dat hem bezig houdt en hij met ons wil delen.

 • Ron’s blog: OUD (1)

  Ik merk dat ik oud begin te worden. Dat wil ik natuurlijk niet. Ja ! Ik wil wel oud-worden, maar zoals bijna iedereen wil ik niet oud zijn. Want ouderdom komt meestal met gebreken en helaas is dat bij mij ook het geval. Maar gek is dat wel, want in mijn hoofd ben ik nog altijd zo’n 35 jaar. Dat ben ik al járen !

  Toen was ik een jonge vader en kon ik alles (nou, alles..), terwijl mijn lichaam, nu toch ook al weer jaren, ècht iets anders zegt. Natuurlijk probeer ik dat onomstotelijke feit te negeren, struisvogel en zo, maar het proces heeft zich een paar jaren geleden onafwendbaar ingezet. Zo rond m’n 55ste. Goed, een leesbril gebruikte ik toen al een aantal jaren. Terzijde : ook dat probeerde ik eerst nog wel te verdoezelen. Maar het lezen van de preek ging steeds moeizamer. Dus wat doe je dan, als je niet wilt dat de goegemeente ziet dat je oud wordt ?  Je maakt de letters een beetje groter. En nog een beetje groter. En nog een beetje. Maar op den duur had ik lettergrootte16.

  En dat is best wel groot.

  Ik had heel veel vellen preek. Dat kostte een hoop inkt en papier. Een leesbrilletje van de Action was een stuk goedkoper. Ik heb toen maar toegegeven aan dit ongemak van het ouder-worden en die bril aangeschaft. Maar Prediker, in zijn laatste hoofdstuk, wist het al : als de aftakeling zich eenmaal heeft ingezet is ze niet meer te stoppen.

  Na mijn ogen moeten ook mijn oren er aan geloven. Ik wordt een beetje doof. Marga zal zeggen : “laat dat ‘beetje’ maar weg. Ik moet toegeven : ik versta haar lang niet altijd. Eerder vroeg ik nog geregeld : “wat zei je ?” Maar dat moest ik steeds vaker zeggen, dat kun je niet eindeloos blijven doen. Daar wordt die ander helemaal kriegel van. “Wat zei je, wat zei je ?” Dus nu vraag ik dat niet zo vaak meer. Maar daardoor heb ik weer een ander probleem. Ze zegt iets tegen mij. Geen idee wat ze zegt, want ik versta het niet. Dat probeer ik te verdoezelen, en ik hoop maar dat het niet belangrijk was wat ze zei. Maar soms is dat het wèl.

  En is het misverstand geboren. “Dat heb ik je toch gezegd !” Geen idee, dat zal wel weer zo’n zin geweest zijn die ik niet verstond. Ik schreef : ik probeer dat te verdoezelen, maar meestal lukt me dat nu niet meer. Als ik iets niet versta en dus geen idee heb waar het over gaat sta ik volgens Marga een beetje glazig te kijken en heeft zij al wel door dat ik haar helemaal niet begrepen heb.

  Dus ja, als straks alles weer ‘normaal’ is en we kunnen elkaar weer ontmoeten, we staan met elkaar te praten maar ik sta je een beetje glazig aan te kijken, dan weet je het : dan heb ik je gewoon niet goed verstaan. Na de bril zal er over niet al te lange tijd een gehoorapparaat aangeschaft moeten worden. Al ben ik nog steeds 35. Jammer dat de Action geen gehoorapparaten heeft…. 

 • Ron’s blog: IJspret

  Corona is het meest uitgesproken en meest gelezen woord van de afgelopen maanden. Met steeds meer discussies over wat wèl moet/mag en wat niet.

  Volgens het OMT en het kabinet zijn maatregelen noodzakelijk en volgens anderen zijn die maatregelen volstrekt overbodig of op z’n minst buitenproportioneel. En velen mokken en morren dat er van alles niks kan. Daar kwam als laatste druppel de avondklok nog boven op. Inperking van de vrijheid!  Wat het natuurlijk ook is. Alleen, de maatregelen zijn natuurlijk niet voor niets. Men hoopt hiermee het virus een beetje in bedwang te kunnen houden. Maar we horen ook van mensen die zich opgesloten voelen en er neerslachtig van worden. Niks te mogen, niks te kunnen.

  Het weer werkte ook niet mee. Een aantal graden boven nul. Bewolkt, grauw, grijs, regenachtig. ‘Buiten’ zag er uit zoals men zich van binnen voelde. Maar zie…dan ineens code rood ! Sneeuwstormen ! Temperaturen ver onder nul !

  Domme, onwetende hollanders beginnen gelijk over een elfstedentocht, maar de friezen weten wel beter. Maar er kan geschaatst worden ! Onder een héérlijk zonnetje met strakblauwe luchten. Massaal schiet Nederland uit de depressie en gaat het ijs op. Bijna een week lang was corona uit ieders gedachten. Bijna een week lang genieten en plezier maken. Maar na een week verdween mèt de kou ook alle vrolijkheid weer, als sneeuw voor de zon.

  Iis is samar ek wer wetter” wist Gurbe Douwstra al.

  En de coronadiscussies werden weer in alle hevigheid hervat. Tot voor de rechtbank. Er was nog wel één troost : de temperaturen namen even lente-proporties aan. En daar werden we dan wel weer een beetje vrolijk van.

  Corona zal voorlopig nog wel blijven, helaas. De maatregelen ook. Het vaccineren gaat langzaam maar zeker door. En dat lente-gevoel moeten we dus ook maar een beetje zien vast te houden. En daarmee moed en hoop.

  Prediker zei het al : “het licht is een genot. Wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien”.

  Wijze woorden van wijs man. Ook voor corona-tijd.

                 Ron

 • Ron’s blog: Goedgelovig of goed gelovig ?

  In de tijd dat ik nu predikant ben heb ik de kerkgang langzaam maar zeker zien afnemen. Steeds meer werd het geloof gezien als iets achterhaalds. Geloven in de God van de bijbel werd gezien als kinderlijk, kinderachtig.

  Geloven dat God Schepper is van hemel en aarde ? Dan was je toch wel erg goedgelovig. Want : de wetenschap dan ?

  Volgens mij kunnen wetenschap en geloof best samen gaan, maar dat terzijde.

  Kwam er iets voor in de plaats voor mijn kinderachtige geloof?  Jaha, men ging geloven in de helende kracht van allerlei stenen, men geloofde in de voorspelling van tarotkaarten, e.d.  Ja, dat is een stuk volwassener, dacht ik dan.

  Maar zie! Het kan altijd nog gekker. We horen in deze tijd van allerlei complottheorieën. Geloof het NOS-journaal en de kranten niet, want zij zetten ons iedere dag nep-nieuws voor en proberen ons op deze manier te manipuleren. De straling van de 5G-masten veroorzaken corona ! Supermarkten verkopen ons geen voedsel maar ‘gemanipuleerde rotzooi’. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

  Er is een anonieme bron Qanon, die allerlei idiote theorieën de wereld in slingert. Letterlijk te gek voor woorden. Maar hele volksstammen geloven er in. De elite, de politieke leiders houden er een internationaal pedofielennetwerk op na. Als je je laat vaccineren kreeg je een chip van Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, ingespoten zodat hij precies weet waar jij bent en wat jij doet. Een chip van – op z’n kleinst – 1×1 mm, door een naald met een diameter van 0,4-0,5 mm. Knap, hè?, die Bill.

  Wie is er nou goedgelovig? En je zou er heel hard om moeten lachen als het niet zo gevaarlijk was. Mensen geloven de feiten niet meer, vinden dus ook dat ze die naast zich neer kunnen leggen en zich daar niet aan hoeven te houden.

  Ik wil dan toch liever vasthouden aan die God die hemel en aarde geschapen heeft en trouw is aan Zijn mensen.

  En zelf proberen goed gelovig te zijn.

                                                                                   Ron