Ron’s blog: Vakantie – leeg

De vakanties zitten er weer op, kinderen zijn weer naar school, iedereen is weer zo’n beetje aan het werk. Veel Nederlanders die gewend waren om naar het buitenland te gaan zijn in eigen land gebleven. Anderen, onder wie ook wijzelf, zijn thuis gebleven. Daar zijn allerlei creatieve benamingen aan gegeven. Thuisblijvers kondigden aan hun vakantie door te zullen brengen in Tuinesië, Hintergarten, aan de Costa Veranda, enz.

Omdat sommige landen ‘oranje’ of zelf ‘rood’ kleurden moesten we ons afvragen waarom we eigenlijk op vakantie gaan naar verre oorden. Wat zoeken we eigenlijk op vakantie? En moet je daarvoor ver weg, is dat niet ook dicht bij huis te vinden ?

Vroeger had vakantie een verheffingsideaal : je ging naar het buitenland om andere culturen te leren kennen. Het was de bedoeling dat mensen in hun vakantie bezienswaardigheden, musea zouden bezoeken. Ze moesten tot de ontdekking komen dat wat zij ‘thuis’ , in eigen land, heel normaal vonden, ergens anders helemaal niet normaal was.

Maar of dit de laatste tientallen jaren nog geldt ? Ik weet niet hoe horizon-verrijkend het verblijf in dat all-inclusive hotel in Turkije is, waar je niet veel verder komt dan de rand van het zwembad, of op die grote camping in Spanje, waar je om je heen alleen maar Nederlands hoort spreken.

Het woord vakantie komt oorspronkelijk uit het Latijn en heeft te maken met ‘leeg’, ‘vrij’.

Leeg

Het is de bedoeling dat als je vakantie hebt je vrij bent van allerlei verplichtingen. Dat, als je vakantie hebt, je jezelf even ‘leeg’ kunt maken. Rust kunt vinden. Even op de pauzeknop drukken.

Dat zou je natuurlijk ook in het dagelijks leven moeten doen, maar om de één of andere reden komen we daar dan vaak niet aan toe. Daar hebben we dan blijkbaar de vakantie – of een lockdown ? – voor nodig.

Leeg

Ja, de agenda was in de zomer aardig leeg, maar dat gold dit jaar misschien ook al voor de maanden ervóór. 

Leeg

Ja, ook veel hotels bleven leeg deze zomer, maar dat was nu juist weer niet de bedoeling. De stranden daarentegen waren weer te vol.

Leeg….

Als we in ons drukke dagelijkse bestaan een beetje aan God voorbij leven, kunnen we in de rust en de leegte Hem dan weer vinden ? Dat zou mooi zijn, en het zou mooi zijn als de vakantie zo’n moment van ‘leeg zijn voor God’ kon zijn, maar of het in de praktijk ook zo werkt ?

Toch hoop ik van harte dat iedereen zich in de afgelopen vakantietijd een beetje leeg heeft kunnen maken. Rust heeft kunnen vinden en zichzelf heeft kunnen opladen. Covid19 is immers nog lang niet – vrees ik – voorbij.

En meer weet ik ook niet te schrijven.

Ik ben leeg….

Net vakantie gehad…

Ron Lafeber

Plaats een reactie