Janine Koppert in Stockholm

Waar is de jeugd mee bezig?

Benieuwd naar wat de jeugd allemaal onderneemt? Hier volgt het verhaal van Janine Koppert, 21 jaar. Ze studeert facility management aan de Hanzehogeschool in Groningen en woont daar op kamers.

Gorredijkster in Stockholm

‘Waarom Zweden?’ Deze vraag werd mij continue gesteld wanneer ik vertelde dat ik hier mijn stageperiode zou zijn. Elke keer keek ik dan om me heen, voelde ik de kou op mijn gezicht en bedacht me dat ik op dit moment ook op Curaçao had kunnen zitten. Dus wanneer de vraag gesteld werd, lachte ik en vertelde dat er iets in mij was dat graag naar Zweden toe wilde. De meeste mensen verklaarden me op dat moment voor gek, maar ik kan jullie nu zeggen dat ik daar parttime Zweedse geworden ben.

Een stageplek vinden was niet heel gemakkelijk, met veel tegenslagen zelfs. Toch ben ik blijven doorzetten, want ik wou naar Stockholm en mijn ouders hebben me geleerd dat je je dromen moet nastreven. Het is me dan uiteindelijk toch gelukt. Een stageplek bij een geweldig innoverend bedrijf.

Toen kwam het ergste gedeelte nog, een plaats om te slapen. De huizenmarkt in Stockholm is chaotisch, het aanbod laag en meestal kan je ook niet langer dan een jaar op dezelfde plek wonen. De eerste twee weken heb ik dan ook in een hotel doorgebracht en van daaruit uiteindelijk een mooi plekje gevonden. Klaar om dit avontuur aan te gaan. Het is een hectische en geweldige tijd geweest. Mijn werkdagen waren van maandag tot vrijdag. Hoewel ik een stagiaire was, heb ik me nooit zo gevoeld. Ik maakte deel uit van het ‘The Park – team’ en was project assistent. The Park is een coworking plek in Stockholm. Coworking is een gedeelde werkomgeving. Stockholm is tevens een Startup stad, met veel startende ondernemers. Deze bedrijven (en grotere bedrijven) kunnen zichzelf niet een duur kantoor veroorloven en aan een contract vast zitten. Vanuit dit punt zijn er coworking plaatsen ontstaan. The Park heeft 2 locaties, en met 200 bedrijven en 400 leden zijn ze bijna de grootste coworking plaats. Het netwerk is heel divers, zo gaat het van advocaten, social media adviseurs tot photobooth verhuurders. The Park verstrekt dus een werkplek, inclusief een gezamenlijke keuken, koffie, vrijdags ontbijt, een receptioniste, vergaderzalen en after works. De leden zijn heel begaan met elkaar en werken dan ook regelmatig samen aan projecten. Er heerst een open werksfeer en er is altijd tijd voor koffie.

Mijn taken waren onder andere klaarstaan voor de leden, workshops organiseren, evenement organiseren en mijn schoolopdrachten maken. Voor mijn schoolopdracht had ik als onderwerp gekozen voor ‘De perfecte werkomgeving’, om mijn stagebedrijf advies te geven om een nog betere werkomgeving voor de leden te creëren. Naarmate de tijd vorderde, kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Ik ben projectleider geweest voor de Christmas party en een Startup- lezing. Dit was nog niet zo makkelijk als ik gedacht had. Er moest veel geregeld worden, een budget bepaald worden, sponsoren zoeken, leden informeren, locatie inrichten, draaiboek maken etc. Met hulp van mijn collega’s hebben we dan ook een aantal geweldige evenementen neergezet.

In de weekenden was ik geen Stockholmer, maar een toerist. Samen met mijn Rotterdamse vriendin, Amy, hadden we voor elk weekend een planning met toeristische trips. Ik weet dan ook zeker dat wij meer gezien en gedaan hebben dan de gemiddelde Zweed zelf. De eerste weken waren dan ook het mooiste, in de nazomer met een bootje door Stockholm varen en dit delen met mijn nieuwe vrienden. Maar ook de winter is betoverend mooi. De hele de stad zat onder een dikke laag sneeuw. Of gewoon even een dagje met de boot naar Helsinki. De weekenden waren echt iets waar ik naar uitkeek, om weer een nieuw stukje Stockholm te kunnen ontdekken.

Eén van deze weekenden gingen we naar de Gamla Uppsala Museum. Hier zie je een groot deel van de geschiedenis van de Vikingen. Naast het museum is een groot natuurgebied met een oude begraafplaats, zeggen ze. Helaas, na uren door het bos wandelen (inclusief verschillende fotoshoots in de herfstbladeren) hadden we de begraafplaats nog niet gevonden. Ik weet niet of Amy en ik gewoon twee blinde toeristen waren of dat we geen kaart konden lezen. Hoe dan ook, we hebben de begraafplaats nooit gevonden. Maar het schijnt echt heel gaaf te zijn, dus als je van plan bent om er heen te gaan, laat het me weten hoe het was.

Eén van onze andere trips/avonturen was naar het Drottingholm Palace, dat een prachtige tuin met een Chinees Paviljoen heeft. Natuurlijk, het bezoeken van bezienswaardigheden in de sneeuw maakt het een stuk moeilijker. Wel geeft het prachtige foto’s en kan ik ook zeggen dat ik dit één van de mooiste plekken vindt.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen over Zweden die ik wat minder leuk vond, zoals bijvoorbeeld het weer. Het is dan ook echt super koud, zeker als de temperatuur daalt tot -16 (JA, MIN 16!!) en ook het feit dat het al donker is om 15.00 uur. Ik snap best dat mensen hier depressief van worden, gelukkig voor mij bestaat er koffie. In ieder geval kan ik zeggen dat ik mijn allereerste Zweedse winter overleefd heb. Daar tegenover staan een heleboel dingen waarom ik ben gaan houden van Zweden, zoals het fenomeen ‘Fika’. Fika is een moment om samen met iemand koffie te drinken, gezellig te praten, met iets lekkers erbij. Ook de stad zelf, met zo veel verschillende uitstralingen en fantastische plekken. Toch houd ik nog het meeste van de mensen om me heen, ik heb veel nieuwe mensen mogen leren kennen die me geïnspireerd hebben. Daarbij zijn mijn collega’s mijn Zweedse familie geworden en weet ik dat ik daar niet zomaar vergeten wordt.

Tot slot: Zweden heeft me een geweldige en inspirerende tijd gebracht. Ik heb veel mogen leren en veel gelachen. Ik beloof dat dit zeker niet mijn laatste keer in Stockholm was en ik ben van plan om snel weer terug te gaan. Eén ding is zeker, de tijd is snel gegaan. Daarom blijf ik mezelf en anderen er aan herinneren dat je moet genieten van elk moment, want het is voorbij voordat je ‘Knäckebröd’ kan zeggen.