Ron’s blog: Wat de kerk kan leren van Feyenoord

Ik ben een Rotterdamse jongen. Als ventje van een jaar of 8 was ik al supporter van Feyenoord. En dat gaat nooit over. Al ben ik niet heel fanatiek. Ik kijk alleen wedstrijden in samenvatting. En alleen als ik weet dat Feyenoord gewonnen heeft. Maar als Ajax verliest kijk ik zeker. Kinderachtig misschien, maar dan kruipt het Rotterdamse bloed toch waar het niet gaan kan. Geen beter vermaak dan leedvermaak. Daar moet je als bepaald niet verwende Feyenoordfan het van hebben.

Trouw

Want als Feyenoordsupporter moet je wel incasseringsvermogen hebben. Hoe vaak zijn ‘wij’ niet de onderliggende partij geweest de afgelopen jaren ten opzichte van Ajax en PSV? Maar dit jaar was het dan eindelijk weer eens zover: kampioen! Gelukkig hebben we er niet zo lang op hoeven wachten als de vorige keer, maar toch.. heel gebruikelijk is en blijft zo’n kampioenschap niet.

Daarom kan de kerk in sommige opzichten nog wel wat leren van de supporters van Feyenoord. Zoals trouw!

Kijk naar de verschrikkelijk zwarte bladzijde in de geschiedenis : 24 oktober 2010. Feyenoord krijgt van PSV een pak slaag : 10-0 !!

Maar laten de supporters daarna hun club in de steek ? Nee ! Drie dagen later, midden in de week, is er in de Kuip een wedstrijd tegen een onaantrekkelijke tegenstander, VVV. Maar de Kuip zit vol. Natuurlijk hebben ze lopen morren (om geen ander Rotterdams woord te gebruiken). Die 10-0 was verschrikkelijk. Maar ze waren er wel weer!

Als iets in de gemeente hen niet aanstaat, kunnen gemeenteleden soms ook morren. Dat mag, dat zal soms terecht zijn, maar dan hoop ik toch dat ze ondanks dat de gemeente trouw blijven. 

Betrokken op elkaar

Had Feyenoord dit seizoen de beste spelers? Nee, maar ze vormden met elkaar het beste team. Ze vulden elkaar aan, waren bereid het op te vangen als een ander een fout maakte. Betrokken zijn op de ander, samen één zijn. Wat meer zou je van een christelijke gemeente kunnen vragen ?

Je mag er zijn

Heel rijk is Feyenoord niet. Veel geld om goede spelers aan te trekken was er aan het begin van het seizoen niet. Men kon slechts spelers halen die niet echt in de belangstelling stonden bij de ‘grote’ clubs. De ‘mindere’ spelers. Voor hen was er bij Feyenoord plaats. En daar konden ze zichzelf ontwikkelen.

Zo moet de kerk toch ook zijn. Een plaats voor iedereen. Ook voor hen die zichzelf ‘minder’ waard achten. Een plaats waar iedereen zichzelf mag zijn en tot (geloofs)ontwikkeling kan komen.

Geef de jeugd een kans

Vanwege het weinige geld moesten er ook jeugdspelers worden opgesteld. Ook die konden zich op deze manier ontwikkelen en van waarde zijn voor de club. Dat weet de kerk dan ook weer: een goede jeugdopleiding is van het grootste belang.

Toekomst

Hoe ziet de toekomst er uit? Trainer Arne Slot blijft. Daarom mogen ‘we’ zelfs voorzichtig hopen op prolongatie van de titel.

Hoop is van wezenlijk belang voor een Feyenoordsupporter.

En – zij het op een ander vlak – ook voor een gelovige.

(naar een idee van Jeffry Schipper)