Ron’s blog: SNOEIEN

Vergeving is één van de grondwoorden van het christelijk geloof. Als wij in ons berouw oprecht zijn mogen we weten dat onze fouten ons worden vergeven. En het ‘onze Vader’ leert ons dat we zelf ook vergevingsgezind moeten zijn. Maar we weten ook dat dát ons niet altijd meevalt.

        Wist je dat er snoeikalenders bestaan ? Met voor elke maand aangegeven welke boom of struik je dan het beste kunt snoeien. En op welke manier je dat moet doen.

Zo kun je lezen dat je in de maand januari de Wisteria “tot op drie takken terug moet knippen”, de winterjasmijn “net na de bloei in maart tot op 3-4 bladogen” en in oktober “de loshangende takken van de rambler-rozen“. Om maar wat te noemen. Maar helaas zijn al dat soort goedbedoelde adviezen aan mij niet besteed. Ik handel wèl volgens vaste regels. Om maar wat te noemen :

Wanneer is het de beste tijd om te snoeien ? 

– als ik tijd heb en de tak me in de weg hangt. 

Hoe moet je snoeien ? 

– gewoon weghalen die tak zodat je er geen last meer van hebt.

En elk jaar in november groot onderhoud.

Ieder jaar gaan schoonzoon Jeroen en ik op een afgesproken zaterdag de tuin in. Niet gehinderd door enige kennis omtrent het snoeien van bomen en struiken gaan de theatertechnicus en de dorpsdominee dan met kettingzaag en snoeimes het groen te lijf.

Is het wel de juiste tijd van het jaar om die struik te snoeien? Moet je wel op die manier de takken van die boom weghalen? We hebben geen idee.

Maar het weerhoudt ons er niet van. We hebben altijd veel plezier, zo’n zaterdag. En het levert ons veel voldoening op. Nadat we de hele dag hebben huisgehouden oogt de tuin weer mooi. Gekortwiekt en opgeknapt voor de winter. Een heel jaar bijna geen omkijken meer naar.

En alle bomen en struiken dan?  Overleven die het elke keer?  Jawel, hoor! Die worden in de lente weer mooi groen en groeien weer volop uit.

De natuur is zeer vergevingsgezind.

Zouden wij mensen nog een voorbeeld aan kunnen nemen…..