Terugblik PaasChallenge 2020

Zaterdag 11 april 19.30u. In 14 huiskamers zitten 16 jongeren (10-15 jaar) en 2 spelleiders klaar voor de PaasChallenge 2020, met het thema ‘Wees niet bang!’ Vanwege de coronacrisis spelen we het niet in de kerk, maar vanuit onze eigen huiskamers. De communicatie verloopt via WhatsApp, waarin video’s worden gedeeld en opdrachten worden gespeeld.

De PaasChallenge brengt ons langs belangrijke personen in het Paasverhaal met ieder zijn of haar emoties bij een angstige of verdrietige gebeurtenis. We konden van hen leren hoe zij met de angst omgingen.

We begonnen met Lazarus, waarbij we iemand gingen mummificeren met wc-papier. Daarna kwamen we bij Judas, en ondervonden we hoe het is om een zonde op te biechten. Een haan knippen zonder hem eerst te tekenen, was best lastig. Gelukkig kraaide deze haan niet 3 keer, zoals hij bij Petrus wel deed. Net zoals Pilatus probeerden we de macht te krijgen, door een zo hoog mogelijke troon te bouwen van boeken. De hoogste troon was meer dan 1 meter! Maar ja, als je zo hoog zit, kun je ook van hoog vallen..

Tenslotte leerden we door het oplossen van 8 rebussen hoe Jezus wordt gearresteerd en gekruisigd. Maar gelukkig eindigt het Paasverhaal bij de Engelen en brengen zij het goede nieuws dat Jezus is opgestaan! En met een creatieve paasboodschap brachten wij dit goede nieuws aan elkaar.

We hebben geleerd dat Jezus ons laat zien dat we de angst kunnen overwinnen door lief te hebben, door excuses aan te bieden, je niet te laten weerhouden door schaamte, door nederig en dienstbaar te zijn, door ervoor te kiezen de situatie te aanvaarden en door te geloven in Jezus!

Voor ons allemaal, spelleiders en deelnemers, was het een hele nieuwe ervaring om dit spel, door gebruik te maken van digitale middelen en op afstand, te spelen. Waar we in onze samenleving zo gewend zijn dat alles snel gaat, moesten we in dit spel wel wat geduld hebben. Wachten op instructie van de spelleiders, reacties van anderen, of op de tussenstand..

Het was leuk, maar vooral hopen we dat we volgend jaar de PaasChallenge weer ‘gewoon’ op club en in de kerk kunnen spelen!