Gabriella nieuws: interview Janny van Reenen

Welke rol speel je en wat vind je er van?
Ik speel Inge de vrouw van de dominee. Deze rol was mijn eerste keuze. Inge spreekt mij aan. Ik heb de film een paar keer gezien. Ik heb de rol van harte gekozen. Het is best spannend en kwetsbaar, maar ook heel mooi. Inge maakt zich vrij van patronen en tradities, waar ze in zit als vrouw van de dominee. Ze heeft confrontaties met haar man. Wat ik mooi vind is dat zij niet veroordeeld, bijv. over de pornoblaadjes van haar man die ze vindt. Ze blijft er boven staan en hoopt dat haar man ook niet zo hard over anderen zal oordelen.

Heb je ook in Ester gespeeld? Welke rol had je daar?
Ik heb uiteindelijk niet in Ester gespeeld. In het begin heb ik wel mee geoefend. Het is een prachtig verhaal, maar ik had geen klik met de tekst en de hardheid die er in zat. Uiteindelijk heb ik de grime gedaan en zo een bijdrage geleverd.

Herken je wat van jezelf in de rol van Inge?
Ja! Bij de audities moesten we een cirkel tekenen en aangeven welke eigenschappen je in jezelf ziet en in de rol die je wilt spelen en welke overlap er is. Ik zag alleen maar overlap. Inge is nieuwsgierig, en hongert om nieuwe dingen uit te proberen. Dat is mooi en ik herken daarin heel veel van mijzelf. Ik heb bijv. ook een paar keer een sessie met stembevrijding gedaan, ik voel dat mee.

Wat vind je van de Musical?
Het is een prachtig verhaal dat gaat over dat iedereen in zijn eigen kracht kan komen. Dat thema beleef ik zelf en wil ik graag doorgeven. Het is mij op het lijf geschreven. Ik hoop dat we het verhaal in deze tegenwoordige tijd gaan spelen om mensen zichzelf echt te laten herkennen in de personages.

Hoe is de sfeer?
De sfeer in de groep is goed. Het is erg leuk om met elkaar te oefenen. We zijn intensief met elkaar bezig en dat schept een band binnen de spelersgroep. Met het koor wat minder, omdat we nog niet zoveel gezongen hebben. Ik hoop dat daar wat meer balans in komt.

Hoe zit je in het script?
Ik ken een paar stukken van het script nu redelijk. De rest moet nog komen. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik weet wat er gebeurd, dat ik de verhaal lijn heb, dan komt het met de tekst wel goed.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
Het moeilijkst vind ik eigenlijk hoe ik mij gedragen moet als ik wel in beeld ben, maar geen tekst heb. Hoe kijk je dan, wat speel je, leid je de boel niet af ed. En de tekst uit mijn hoofd leren dat is ook wel een uitdaging, maar ik ga er helemaal voor.

Wat vind je het mooist?
Voor we begonnen met de repetities hoopte ik dat er een lied in zou komen van Trijntje Oosterhuis, “Ken je mij´. Dat vind ik prachtig en ik vind het heel gaaf dat het in deze musical een plaatsje heeft gekregen.