Gabriella nieuws: interview Jan Siert Tjeerdsma

Je speelt ds Wybe in de musical wat vind je van deze rol?
Wat zal ik daar op zeggen. Het is leuk om te spelen, maar het is wel een moeilijk karakter. Wybe is een beetje hypocriet, heel vroom, maar ook stiekem. Hij heeft gebrek aan zelfvertrouwen. Erg leuk om hem neer te zetten. Inge [red. de vrouw van ds Wybe, gespeeld door Janny van Reenen] is de tegenpool en de ‘criticaster’ van Wybe. Zij wijst hem op zijn zwakheden en onvolkomenheden. Zij speelt een confronterende rol omdat ze de ene keer hem ‘aanhaalt’ en andere keer weer wegstoot.

Herken je wat van jezelf in de rol van Wybe?
In ieder mens zitten delen die in het personage terug komen, dus ook in mijn rol. Het wordt hier ook uitvergroot om het karakter duidelijk neer te zetten. Twijfelen en dualisme, bang om los te laten. Dat heeft iedereen denk ik wel wat in zich.

Heb je ook in Ester gespeeld? Welke rol had je daar?
In Ester speelde ik Haman, een uitgesproken slechterik. In Wybe zit er ook wel een beetje Haman. Controle en macht houden, dat wil Wybe ook graag. Dat is ook waarom hij niet door één deur kan met Daniel.

Wat vind je van de Musical?
Heel anders dan Ester. Het wordt in de tegenwoordige tijd gespeeld. Dit stukt ligt dichter bij de dagelijkse gang van zaken. Ester had een uitgesproken boodschap, maar speelt in een andere tijd. Dit staat qua tijd en verhaal dichter bij je.

Hoe is de sfeer?
Het is bere-gezellig in de groep en we moeten soms hartelijk lachen om de dingen die voorbij komen, eigenlijk van je eigen bloopers (grote grijns). Ik hoop dat net als met Ester de band zo goed blijft tussen iedereen.

Hoe zit je in het script?
Het begint nu te komen dat je in je tekst moet zitten om lekker je rol te kunnen spelen. Dat valt niet mee. Stukje bij beetje komt het goed. Het is ook een kwestie van zelfvertrouwen om zonder boekje te spelen.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
Tekst leren!

Wat vind je het mooist?
Geweldig is dat de groep groter is geworden. Nieuwe mensen erbij. De spelers groep is ook groot. Dat mensen mee willen doen, is gebaseerd op Ester. Daar ben ik wel trots op. Het is mooi om mee te maken. Ik bewonder Andre en Hans om hun tijd en energie die ze er insteken en de mensen die het initiatief hebben genomen om dit weer in gang te zetten. De trein loopt nu, dus het gaat er echt van komen!