Gabriella nieuws: interview Dirk Jongsma

DirkJongsmaWelke rol speel je en wat vind je er van?

Ik speel Daniel de dirigent. Het karakter van Daniel moet voor mij nog meer vorm krijgen als ik mij verder verdiep in het script. In het begin is Daniël heel overspannen, timide en later wordt hij meer enthousiast. Hij vindt het belangrijk om de juiste snaar/toon te raken. Voor mij is deze rol een grote uitdaging. Ik zing wel regelmatig, maar toneel is nieuw voor mij.

Heb je ook in Ester gespeeld? Welke rol had je daar?

In Ester speelde ik een kleine rol met een komische noot in het verder wat serieuzere stuk. Ik speelde Hegai. Bij Ester was ik verder repetitor en studeerde ik de liedjes in met het koor als dirigent. En nu speel ik dus een dirigent in deze musical.

Herken je wat van jezelf in de rol van Daniel?

Daar ken ik de rol eigenlijk nog niet goed genoegd voor. Daniel werd vroeger gepest. Ik heb nog weinig beeld bij hoe hij zich voelt, eenzaam en weinig contact leggen. Dat staat wel ver bij mij vandaan. Maar ik vind dat juist een uitdaging om dat te spelen. Ik wilde deze keer graag een rol spelen. Dat het deze rol is geworden vind ik erg leuk. Ik heb er zin in!

Wat vind je van de Musical?

Je bent op een andere manier met elkaar bezig – in een creatieve omgeving. Het is spannend om wat van jezelf te laten zien. Daardoor ontstaat een soort proces van teambuilding. Je hoort ergens bij. Bij Ester was dat heel bijzonder en ik hoop dat het weer zo wordt.

Hoe is de sfeer?

Iedereen is enthousiast. Er zijn veel mensen die mee doen. Dat is bijzonder. Dat is ook te danken aan het succes van Ester. We hebben nu een groot team. Meer mensen zijn enthousiast gemaakt.

Hoe zit je in het script?

Nog niet. Ik moet nog beginnen met studeren. Ik moet het ook hebben van het oefenen met tegenspelers. Dan pak je het weer op in reactie op de tekst van een ander en zo draag je elkaar. In het eerste stuk dat we nu aan het oefenen zijn heb ik nog geen grote monologen. Het is nog een ontdekking hoe het script zich verder ontvouwt.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Het is wel spannend. Niet alleen het spelen maar ook dirigeren. Ik moet nog een beetje gevoel krijgen bij hoe dat vorm gaat krijgen. Ik heb nog geen idee wat mij allemaal te wachten staat. Ik heb ook een stuk solo zang. Dat vind ik wel leuk. Zingen vind ik leuk. Ik heb dat al veel gedaan. Ik ben onlangs gestopt met de zanggroep waar ik bij zat. Daardoor heb ik nu tijd hiervoor. We gaan zien wat het wordt.