Veilige Kerk beleid

Binnen onze kerkelijke gemeenschap willen we een veilige omgeving creëren waarin alle leden zich gewaardeerd, beschermd en gerespecteerd voelen. Onderstaande beleid beschrijft onze strategieën en maatregelen om een cultuur van veiligheid en vertrouwen te bevorderen.

Ons beleid richt zich op:

  • Het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en misbruik.
  • Het bieden van een veilige plek voor kwetsbare personen, zoals kinderen, ouderen en hulpbehoevenden.
  • Het creëren van een open en transparante structuur waarin leden zich gehoord en beschermd voelen.
  • Het stimuleren van respectvolle omgangsvormen binnen de gemeenschap.

Om een veilige kerk te waarborgen, nemen we de volgende maatregelen:

  • Van iedereen die actief is in vertrouwensposities binnen de kerk wordt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.
  • We vragen iedereen zich te houden aan onze gedragscode en meldprotocol voor grensoverschrijdend gedrag.
  • We organiseren activiteiten en trainingssessies over veiligheid, respect en integriteit.
  • We bevorderen een transparante cultuur waarin leden elkaar ondersteunen en signalen van onveiligheid bespreekbaar maken.

Meldprocedures en Vertrouwenspersonen

Zowel de actieve vrijwilligers als de overige kerkleden kunnen melding maken van ongewenste situaties en gedragingen binnen de kerkgemeenschap. Daarvoor kunnen ze zich in de eerste plaats wenden tot de door het moderamen benoemde interne contactpersonen. In tweede instantie of wanneer melding bij de interne aanspreekpunten niet passend is kan men de melding doen bij een van de 2 onafhankelijke externe vertrouwenspersonen van Buro Vertrouwenspersonen. Peta Twijnstra en Lammert van der Veen van Buro Vertrouwenspersonen zijn bereikbaar via info@burovertrouwenspersonen.nl of het centrale telefoonnummer: 058 7440 022

Zowel de interne contactpersonen als de externe vertrouwenspersonen dragen ook zorg voor de bescherming van de melder tegen eventuele negatieve gevolgen van de melding.

Het moderamen draagt er zorg voor dat de procedure en de contactinformatie blijvend beschikbaar is op de website van de kerk.

In het breed moderamen wordt jaarlijks het beleid rondom veilige kerk geagendeerd voor evaluatie en eventuele bijstellen. De interne en de externe contactpersonen en vertrouwenspersonen doen vertrouwelijk verslag van hun werkzaamheden. In de evaluatie wordt ook de handhaving en de genomen stappen bij overtreding van de gedragscode geëvalueerd. Uitgangspunt moet zijn dat er duidelijke gevolgen zijn bij de overtreding van de gedragscode.

Het beleid rondom de veilige kerk blijft een aandachtspunt in de verschillende uitingen van de kerkelijke gemeente. De verspreiding van informatiemateriaal via kerkelijke bijeenkomsten, nieuwsbrieven en sociale media is nodig voor het levend houden van het veiligheidsbeleid. Daarbij worden alle betrokkenen opgeroepen om gezamenlijk zorg te dragen voor een positieve en veilige omgeving.

Preventiebeleid – Gedragscodes gezond gedrag

Zoals hierboven omschreven zijn er ter preventie een tweetal gedragscodes zijn opgesteld. Ieder gemeentelid en in het bijzonder die gemeenteleden die actief zijn als ambtsdrager of vrijwilliger bij de verschillende (jeugd)activiteiten worden gehouden aan de opgestelde gedragscodes. De vrijwilligers worden bij het aantreden in een functie of taak gevraagd de betreffende gedragscode te ondertekenen.

Beide gedragscodes zijn als bijlage 6.10 en 6.11 opgenomen in het Handboek Kerkenraad Prot. gemeente te Gorredijk, Lippenhuizen en Hemrik en deze worden inhoudelijk eens in de 4 jaar geëvalueerd.

VOG-Verklaring omtrent gedrag

Vanaf 1 juli 2025 is volgens de nieuwe generale regeling 16 (artikel 2, lid 2) een VOG verplicht voor:

  1. Alle ambtsdragers
  2. Alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben
  3. Mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan minderjarigen of kwetsbare mensen, zodat een persoonlijke band kan ontstaan 
  4. Mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen 
  5. Vertrouwenspersonen als bedoeld in art. 3 
  6. Mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht.

De scriba stelt op basis van bovenstaande regeling een lijst op met personen waarvoor een VOG binnen de Ontmoetingskerk aangevraagd moet worden. Bij het benaderen van kandidaten voor een dergelijke functie dient in het gesprek de verplichte aanvraag van de VOG genoemd te worden. In het geval de VOG geweigerd wordt is de betrokken persoon niet benoembaar in die specifieke functie.

De betrokken personen dienen te beschikken over een e-mailadres en DigiD om de VOG aan te kunnen vragen. De VOG-aanvraag is alleen kosteloos aan te vragen als dit proces digitaal wordt afgehandeld via een aanvraag van de scriba. (Het is dus niet de bedoeling om zelf de VOG via een van de vele tussenpersonen op internet aan te vragen)

Voor de aanvraag dient gebruikt gemaakt te worden van één van onderstaande screeningsprofielen of een combinatie daarvan.

Screeningsprofiel 84:       Voor vrijwilligers die werken met minderjarigen, denk aan de leiding van de jeugdclubs, pubercafé, kinderoppas, kinderdiensten en dergelijke.

Screeningsprofiel 85:       Voor vrijwilligers die werken met hulpbehoevenden en kwetsbare doelgroepen, voor pastoraal medewerkers, wijkassistenten,

Screeningsprofiel 21:       Voor rollen met financiële verantwoordelijkheden, zoals penningmeesters van de Diaconie, College van Kerkrentmeesters, en andere financiële functies.

Screeningsprofiel 22:       Voor functies met een vertrouwenspositie, zoals ouderlingen, diakenen, predikanten, kerkelijk medewerkers en vertrouwenspersonen. Dit profiel kan in combinatie met de andere profielen worden aangevraagd.

De scriba zet per vrijwilliger een VOG klaar met het juiste screeningsprofiel, zodat alleen de risico’s gecheckt worden de voor de functie of taak van belang zijn. De vrijwilliger ontvangt dan via het buro Justis een e-mail met het verzoek om met het DigiD in te loggen en de aanvraag af te ronden. De vrijwilliger ontvangt de VOG en overhandigt deze aan de scriba. Deze controleert of de VOG echt is, registreert en scant deze en geeft de VOG daarna terug aan de vrijwilliger.

De VOG-verklaringen worden door de scriba digitaal bewaard in een beveiligde map op SharePoint. Wanneer de LRP-software gereed is om de VOG’s daarin centraal op te slaan, zal daarvan gebruik gemaakt worden. Er is geen termijn tot wanneer de VOG geldig is. Een VOG zegt alleen iets over dat moment. Wel is duidelijk dat wanneer iemand met zijn of haar taken stopt, en daarna de taak weer oppakt of een andere taak krijgt, er een nieuwe VOG moet worden aangevraagd. Dit geldt ook bij herverkiezing van ambtsdragers.

Voor verdere inhoudelijke informatie over de Verklaring omtrent gedrag kan men terecht op de Justis website: Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) | Justis